星期日 2024年 7月 14日
主页 国内新闻

坐在海邊吹風聽到孩童哭聲 “很累但哥哥說賣不完別回家”

- Advertisement -

(网传视频截图)

坐在海边吹吹风,突然听到孩童哭声,“要不要买椰浆饭?”

一名网友指出,一名男孩在夜晚的沙滩上,被迫兜售椰浆饭,并哭泣着抱怨自己很累。

根据TikTok上的视频,事件地点是位于马六甲的班台吉里邦(Pantai Klebang)。

“我们坐在海边吹着风,一名小男孩就跑了过来,哭着问要不要买1令吉的椰浆饭。他还说很累了,但是他哥哥说没有卖完就不准回家。”

“我很累了,你们可以帮帮我吗?”

- Advertisement -

根据视频内容,可见小男孩说着就越哭越大声,网友和友人听罢觉得很可怜,所以就伸出援手买小男孩的椰浆饭。

网友认为,家长们不应该强迫孩子工作,因为这不是他们的责任,毕竟这类工作并不适合本该在家玩耍和睡觉的这种年龄。

- Advertisement -

当然,观看视频的网民中,也有人点出,这有可能是不负责任者利用儿童来赚钱,靠的就是博取公众的同情。

相关视频:

@sjbkim Ibu bapa sekarang please stop forcing your kids selling for your own sake. Ceritanya macam ni, kami tengah healing tepi pantai actually and dah nak balik. Tiba-tiba budak ni datang terus menangis sambil cakap penat, belilah nasi lemak rm1 je. Abang tak bagi balik selagi tak habiskan then terus menangis. Mula-mula slow je, lama-lama makin kuat nangis. So kami decide nak tolong jual jerrr. Tolong la ehh ibu bapa, kalau dorang cakap dah penat tolong la jangan paksa. Lagipun kerja – kerja ni bukan umur dorang untuk buat semua ni. Dorang patut main dan tidur je kat rumah😭. #fyp #fypシ゚viral #f #nasilemak #viral ♬ original sound – Sq

找工作, 就找这里!
› 立即申请
  • PHP Software Developer
  • Information Technology
  • Wilayah Persekutuan
  • MYR 6K /Month
› 立即申请
  • DevOps Software Engineer
  • Information Technology
  • Kuala Lumpur
  • MYR 6.5K /Month
› 立即申请
  • Java Software Engineer
  • Information Technology
  • Kuala Lumpur
  • MYR 10K /Month
› 立即申请
  • Gallery Sitter
  • Event
  • Kuala Lumpur
  • MYR 100.00 /Day

- Advertisement -